Bosch

Verbeterd Bosch DAS 3000 kalibratietoestel voor rijhulpsystemen

DAS 3000
Innovatieve totaaloplossing voor een efficiënte en nauwkeurige kalibratie
Ingebouwde camera’s en bijhorende software maken een uiterst nauwkeurige en eenvoudige positionering mogelijk
Een 60 procent snellere kalibratieprocedure in vergelijking met andere systemen op de markt
Innovatieve 3D-technologie, inclusief digitale afstandsmeting: geen gebruik van rolmeters, lasers en/of laserafstandsmeter

Steeds meer voertuigen zijn uitgerust met rijhulpsystemen (ADAS – Advanced Driver Assistance Systems) die met behulp van camera’s en radarsensoren kritieke situaties detecteren. Ze waarschuwen de bestuurder en grijpen in bij dreigend gevaar. In de autowerkplaats is het kalibreren van deze systemen na onderhoud of reparatie van een voertuig een steeds vaker voorkomende taak. Met de DAS 3000 biedt Bosch een universeel en computergestuurd kalibratietoestel voor ADAS-systemen aan. De DAS 3000 is dusdanig ontworpen dat hij geschikt is voor de ADAS-kalibratie van alle huidige voertuigmodellen volgens de voorschriften van de verschillende voertuigfabrikanten. Het systeem werkt autonoom op basis van zijn eigen software en kan gekoppeld worden aan de Bosch-diagnosesoftware ESI[tronic] 2.0 en een KTS-diagnosetester voor het communicatiegedeelte met het voertuig. Deze flexibele en krachtige totaaloplossing biedt de werkplaats een snelle toegang tot de verschillende ADAS-kalibratieprocedures, volgens de richtlijnen van de respectievelijke voertuigfabrikanten.

Digitale afstandsmeting en uitlijning met 3D-cameratechnologie
Dankzij het revolutionair Dual Camera Systeem met 3D-technologie en geïntegreerde camera’s en software wordt de afstand ten opzichte van het voertuig automatisch gemeten en gebeurt de uitlijning op de rijas volledig digitaal. Dit maakt comfortabel en snel positioneren mogelijk, zonder meetlint of laser. Ook een wieluitlijner is niet langer nodig. De gebruikte 3D-technologie is driemaal nauwkeuriger dan een reguliere laserpositionering en vijfmaal beter dan een meting met meetlint. De kalibratie van camera’s en radars wordt hierdoor sterk verbeterd, wat de werking van het ADAS- systeem en de verkeersveiligheid ten goede komt.

Een uitgebreide basisuitrusting met innovatief multifunctioneel kalibratiebord voor camera- én radarkalibratie
De basisuitrusting van de DAS 3000 bestaat – naast het Dual Camera System – ook uit een multifunctioneel kalibratiebord, waarmee zowel camera- als radarkalibratie kan worden uitgevoerd. Bij horizontale plaatsing is het kalibratiebord door vier vooraf ingestelde posities in enkele seconden klaar voor camerakalibratie van de camera’s van alle voertuigen van de Volkswagen Groep (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda) en Alfa Romeo. Het multifunctionele kalibratiebord heeft de bijzondere en unieke eigenschap dat het, in verticale opstelling, eveneens als reflectorbord kan gebruikt worden voor de kalibratie van radarsensoren. Door het grote formaat is het multifunctionele bord geschikt voor de radarkalibratie van alle voertuigmerken en –modellen. Bovendien is er geen bijkomende hoogte-instelling of fijnafstelling meer nodig, waardoor ook de radarkalibratie in een mum van tijd kan worden uitgevoerd.

Daarnaast is de DAS 3000 uitgerust met een magnetische precisiemeetbalk voor een snelle en precieze plaatsing van kleinere voertuigspecifieke kalibratieborden. De gemakkelijk verschuifbare magnetische houders laten een snelle en nauwkeurige positionering toe.

Aangepast aan elke werkplaats
De DAS 3000 kan dankzij de instelbare hoogte-offset eenvoudig en flexibel worden aangepast aan elke werkplek. Hierdoor kan de DAS 3000 zowel op een vlakke ondergrond gebruikt worden, alsook voor wagens die op een (uitlijn)hefbrug staan.

Voor comfortabel en gemakkelijk manoeuvreren in de werkplaats is het toestel uitgerust met extra grote wielen. Een dubbele stempelrem garandeert een stevige en stabiele positionering. Het toestel is aan de achterzijde voorzien van een praktisch opbergsysteem voor de kalibratieborden en ruimte voor het plaatsen van de diagnoselaptop.

Flexibiliteit in het samenwerken met diagnoseapparaten
Bosch biedt als aanvulling op de DAS 3000 robuuste tabletcomputers en diagnosetesters aan, die speciaal ontwikkeld zijn voor dagelijks gebruik in de werkplaats. De kalibratie van de ADAS-systemen wordt uitgevoerd door middel van de ESI[tronic] 2.0 werkplaatssoftware. De nieuwe generatie KTS-diagnosemodules ondersteunen alle gangbare diagnoseprotocollen, alsook het nieuwe op Ethernet gebaseerde DoIP- diagnoseprotocol (Diagnotics over Internet Protocol). Dankzij de geoptimaliseerde “pass-thru-interface” bieden de nieuwste generatie KTS-testers ook eenvoudig toegang tot de portals van de autofabrikanten.

Voor schadeherstelbedrijven, autoruitspecialisten en professionele garagebedrijven
Zowel voor schadeherstellers, autoruitspecialisten als voor professionele garagebedrijven, is ADAS-kalibratie een steeds vaker voorkomende taak in de werkplaats. Na schadeherstel, het vervangen van de voorruit, een wieluitlijning of andere werkzaamheden aan het onderstel of de stuurinrichting, dient men steeds de rijhulpsystemen te herkalibreren. Dankzij de innovatieve DAS 3000 is de werkplaats in staat om op eenvoudige wijze een snelle en uiterst precieze ADAS-kalibratie uit te voeren volgens de richtlijnen van de voertuigfabrikanten. De universele inzetbaarheid en beduidend snellere kalibratieprocedure zorgen voor een optimale terugverdientijd. Kortom, de DAS 3000 maakt ADAS-kalibratie niet alleen veel sneller en makkelijker, maar ook financieel interessanter dan ooit tevoren.